top of page

Er diskriminationen tilbage i USA?


Donald Trump viser, at diskriminationen igen er ved at vinde frem i USA. Foto: Mandel Ngan/AFP/Getty Images

Nyhed & baggrund

Tidligere har der været en markant adskillelse mellem sorte og hvide i USA, men dette har man længe anset for at være fortid. Nu kommer diskriminationen dog ind i billedet igen i den amerikanske politik: Donald Trump er på banen i kampen om pladsen som den republikanske præsidentkandidat.

Præsidentvalget er skudt i gang i USA. Det kan mærkes i ihærdigheden i den politiske debat i USA, og hvor mange politikere bliver mere forsigtige i valgperiode, gør republikaneren Donald Trump det helt modsatte. Trump kom med følgende udmelding:

“We need a total and complete shutdown of Muslims entering the United States while we figure out what the hell is going on.” – Donald Trump

Denne udmelding viser en tydelig diskrimination i forhold til religion, hvilket er stik imod, hvad mange opfatter som amerikanske værdier. De seneste meningsmålinger viser, at Trump får hele 35.6% af de republikanske stemmer. Til sammenligning får den næstmest populære kandidat for republikanerne 13.1% (kilde: HuffPost Pollster). Trump er langt den mest populære kandidat til posten som den republikanske præsidentkandidat, og han kan derfor langt fra være den eneste, der har diskriminerende meninger. Han mener heller ikke kun, at den amerikanske grænse skal lukkes for muslimer, men også for bl.a. mexicanere.

Et af de helt store debatemner i USA har altid været diskrimination. Den har siden den 70’erne været bandlyst i USA, da raceadskillelsen her ophørte. Trumps udtalelser viser dog en tendens i USA til at være mere diskriminerende og indesluttet som nation. Tendensen ses også i de mange episoder, der de seneste år er dukket op om hvide politimænd, der skyder afroamerikanere. Tendensen er dog ikke altoverskyggende. Efter Trumps forslag om et indrejseforbud for muslimer siger nemlig både Pentagon og det Hvide Hus stop: ”Det Donald Trump sagde i går diskvalificerer ham som præsident.” Problemet med Trumps udtalelse er, at den er i strid med den amerikanske forfatning, som præsidenten skal sværge at overholde. I tilfælde af at Trump alligevel tager posten, vil diskriminationen formodentlig fremadrettet forværres.

bottom of page